DANI 1064 | 01.02.2019.

Eldar Dizdarević

Piše: Eldar Dizdarević

E-uvodnik

Da li je privatno vlasništvo zaista nešto i donijelo?

Masovna privatizacija je u BiH davno provedena, ali su rezultati pretvorbe društvenog i državnog vlasništva u privatno zaista krajnje mršavi. Prije privatizacije svi su nas uvjeravali da je ona čarobno rješenje za sve ekonomske nedaće, a takvo se mišljenje, uprkos poraznim rezultatima, zadržalo čak i do danas. Ne ulazeći uopšte u to koji je oblik vlasništva bolji, na jednom mikromodelu i primjeru možemo i danas sagledati sve prednosti i zablude pretvorbe vlasništva, odnosno, preciznije rečeno, očekivanja od tog procesa.
Imamo, kao dobar primjer u tom slučaju, telekomunikacioni sektor kod nas. Trenutno postoje tri dominantna telekom-operatora i bezbroj malih, privatnih operatora, koji evo već godinama nisu ostavili ozbiljniji trag u bh. ekonomiji. Pomenuta tri dominantna operatora su, pak, ustrojena tako kao da su pripremana za izučavanje ovog slučaja na visokim ekonomskim i poslovnim školama.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.