DANI 1064 | 01.02.2019.

Edin Barimac

Piše: Edin Barimac

Hoće vlast, neće vlast

država uslovljavanja

Koga je briga što iscuriše postizborni zakonski rokovi

Hoće vlast, neće vlast

Jedno je sigurno: prolongiranje konstituisanja vlasti Bosnu i Hercegovinu i građane joj udaljava i produžava njen put ka Evropskoj uniji o kojem svi trube

Iako su prošla četiri mjeseca od opštih izbora i tri otkad je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine potvrdila rezultate, zakonodavne vlasti na državnom i federalnom nivou još nema. A Ustavom i zakonima propisano je da bi vlast na svim nivoima trebala biti formirana u roku od 30 dana od datuma kada CIKBiH potvrdi rezultate. Ovaj put, to je trebalo biti najkasnije do 6. decembra 2018.
Ipak, jedno je na papiru, a drugo u praksi, pa je formiranje vlasti u BiH kroz izborne cikluse za parlamentarne stranke bio i ostao “rastezljiv” proces. Tako je nakon opštih izbora 2010. BiH dobila novi saziv Vijeća ministara nakon više od 15 mjeseci od potvrđivanja rezultata, odnosno 16 mjeseci nakon što su izbori održani - 10.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.