DANI 1064 | 01.02.2019.

Zinaida Đelilović

Piše: Zinaida Đelilović

Nikad nije kasno kupiti diplomu

diplome 8.50

Dokazan kriminal o kojem se šuška decenijama

Nikad nije kasno kupiti diplomu

Nakon što je Tužilaštvo BiH odbilo voditi istragu, to su uradili novinari, dokazali da se diploma može kupiti za 17 dana, pa na noge podigli javnost i u BiH i regiji. U Hrvatskoj je još prošle godine pronađeno 20 sumnjivih diploma iz BiH

Nikad nije kasno, slogan je Centra za obrazovanje iz Širokog Brijega koji se već sedmicama u medijima dovodi u kontekst izdavanja nezakonitih diploma. O kupovini diplome u ovom Centru, ali i još nekim drugim obrazovnim ustanovama u Širokom Brijegu i srednjoj Bosni, godinama se šuška. Možda bi se i dalje samo šuškalo da se u čitavu priču nisu uključili Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA), a na koncu i ekipa portala Žurnal.
Svojim filmom o kupovini diplome srednje medicinske škole u Sanskom Mostu novinari Žurnala poprilično su uzdrmali javnost kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regiji. Otišli su korak i dalje: dan nakon filma objavili su da je SIPA svoja saznanja o spomenutom Centru, te Visokoj školi Logos - Centar za poslovne studije Kiseljak i Privatnoj srednjoj školi Kočerin Široki Brijeg proslijedila Tužilaštvu BiH u vidu informacije još u septembru 2018.
Tužilaštvo BiH je SIPA odgovorilo 37 dana nakon i to u vidu “naredbe o neprovođenju istrage”.

Na prodaju i diploma njemačkog

(Ne)provjerene informacije SIPA, koje Tužilaštvu BiH nisu bile dovoljne za pokretanje istražnih radnji, poslužile su ekipi Žurnala da provede svoje istraživanje kako doći do diplome srednje medicinske škole u Sanskom Mostu za 17 dana.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.