DANI 1064 | 01.02.2019.

Priređuje: www.automoto.ba

Piše: Priređuje: www.automoto.ba

Kamera vidi sve

auto VI

Mercedes Benz Actros

Kamera vidi sve

Mercedesov Actros druge generacije prvi je kamion koji serijski dolazi sa MirrorCam sistemom nadzora okoline i nema tradicionalne retrovizore. Actros II dobio je i nova LED svjetla, a jedna od najznačajnijih novina je Predictive Powertrain Control, koji na osnovu podataka o navigaciji i topografiji prilagođava pogonski sklop da bi postigao što nižu prosječnu potrošnju. Teoretski, u kombinaciji sa novom aerodinamikom i MirrorCamom koji smanjuje otpor vazduha, omogućena je tri do pet odsto niža potrošnja.
U unutrašnjosti kabine ispred vozača više nema klasičnih analognih instrumenata, čiju je ulogu preuzeo 10-inčni ekran. Po dimenzijama isti, na dodir osjetljiv ekran ugrađen je i na centralnom dijelu, a na čeonim stubovima su još dva ekrana visoke rezolucije, na kojima se u realnom vremenu prikazuje sve što snima MorrorCam.
Standardni su Active Brake Assist pete generacije koji radarom i kamerama prati prostor ispred vozila i može automatski kočiti, te PPC inteligentni adaptivni tempomat. Ti i ostali asistenti omogućavaju Actrosu drugi nivo autonomne vožnje.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.