DANI 1064 | 01.02.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Putin svuda, NATO oko nas

01.02. - Naslov GLAVNANAJAVA

Spasiba za kraj

Putin svuda, NATO oko nas

Nikad nije kasno, slogan je Centra za obrazovanje iz Širokog Brijega koji se već sedmicama u medijima dovodi u kontekst izdavanja nezakonitih diploma. O kupovini diplome u ovom Centru, ali i još nekim drugim obrazovnim ustanovama u Širokom Brijegu i srednjoj Bosni, godinama se šuška. Možda bi se i dalje samo šuškalo da se u čitavu priču nisu uključili Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA), a na koncu i ekipa portala Žurnal.
Svojim filmom o kupovini diplome srednje medicinske škole u Sanskom Mostu novinari Žurnala poprilično su uzdrmali javnost kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regiji. Otišli su korak i dalje: dan nakon filma objavili su da je SIPA svoja saznanja o spomenutom Centru, te Visokoj školi Logos - Centar za poslovne studije Kiseljak i Privatnoj srednjoj školi Kočerin Široki Brijeg proslijedila Tužilaštvu BiH u vidu informacije još u septembru 2018.
Tužilaštvo BiH je SIPA odgovorilo 37 dana nakon i to u vidu “naredbe o neprovođenju istrage”.

Na prodaju i diploma njemačkog

(Ne)provjerene informacije SIPA, koje Tužilaštvu BiH nisu bile dovoljne za pokretanje istražnih radnji, poslužile su ekipi Žurnala da provede svoje istraživanje kako doći do diplome srednje medicinske škole u Sanskom Mostu za 17 dana.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.