DANI 1064 | 01.02.2019.

Arnel Šarić

Piše: Arnel Šarić

Dvije decenije crnog sevdaha

01.02. - Komentar/Text Šaran

Dvije decenije crnog sevdaha

Muzičar, dizajner i strip-autor Amir Hadžić je suosnivač više sarajevskih grupa, od kojih vrijedi izdvojiti black metal sastave KRV i Silent Kingdom. Prije vrhunskih interpretatora sevdalinke Damira Imamovića i Bože Vreće, koje mnogi sa razlogom smatraju zaslužnim za popularizaciju i modernizaciju sevdaha, Silent Kingdom je uspješno spojio ledeni, grubi zvuk black metala i melodiju tradicionalne bosanskohercegovačke pjesme, crpeći inspiraciju iz najpopularnijeg izvoznog proizvoda norveške muzičke industrije i tradicije svoje zemlje.
Šest albuma poslije, Silent Kingdom 2019. slavi dvadeset godina postojanja, što se obilježava reizdanjem svih albuma pod okriljem izdavačke kuće Future House Music iz Los Angelesa.
“Ja to izdanje nisam planirao”, kaže Amir, “na tu ideju je došao vlasnik kuće Future House Music u jednom razgovoru. Box set Chronicle 1999-2019 (20 Years and Counting) je primarno izašao kao digitalno izdanje, ali smo, poznajući naše slušatelje, znali da žele i fizički primjerak. Štampanje šest diskova je finansijski prezahtjevno, pa smo došli na ideju da albume objavimo na USB-u u visokoj rezoluciji.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.