DANI 1064 | 01.02.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Haradinaj ne da carine

01.02. - Glavni text adt molore ada

Nameti su od početka politički i nemaju veze s ekonomijom

Haradinaj ne da carine

Kosovski premijer (ako je to još uvijek) odbio je i koalicionog partnera Veselija i predsjednika Tačija i SAD, spreman je da carine Srbiji i BiH zadrži sve dok ne priznaju Kosovo

U vrijeme kad završavamo ove Dane, nije izvjesno hoće li Ramuš Haradinaj dočekati njihovo pojavljivanje na kioscima kao premijer Kosova. Pojavila se, naime, vijesti da će do kraja sedmice, zadnje januarske, pasti njegova Vlada jer bi se, po informacijama koje je sam Haradinaj dao za portal syri.net, iz nje trebala povući koaliciona Demokratska partija Kosova, koju predvodi predsjednik kosovske Skupštine Kadri Veseli.
Sukob među koalicionim partnerima eskalirao je zbog problema carina koje je Haradinajeva Vlada uvela za robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, o čemu su Dani opširno pisali u prošlim brojevima. Znamo tu priču - početkom prošle jeseni Kosovo je počelo dodatno, sa deset posto, cariniti robe iz ove dvije zemlje, povećavalo carine i krajem novembra naguralo ih na sto odsto. Priština je odbijala svaki pokušaj da se o problemu razgovara, mada tih pokušaja i nije bilo previše.
Uslovi su, naime, od starta jasni, politički, a Haradinaj ih nije ni pokušavao pakovati u celofan: Srbija i BiH moraju priznati Kosovo.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.