DANI 1064 | 01.02.2019.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Ogoliti stvari kroz simbole

01.02. - Glavni tekst 2 ipieniae peeos

Piano, piano, 2. poglavlje, bliska budućnost/novi realizam vizuelnog

Ogoliti stvari kroz simbole

Izložba radova Piano, piano, drugo poglavlje, najavljena kao “bliska budućnost - novi realizam” umjetnika Maka Hubjera postavljena je u sarajevskoj galeriji Zvono. Riječ je o nastavku serije radova koju je Hubjer započeo izložbom u Galeriji Charlama Depo u decembru prošle godine pod nazivom Piano.
Rad Piano, piano je, kako je objasnio umjetnik, predstavljen u formi novog realizma, iako nije estetski realizam, već pokušava prenijeti stav, razmišljanja i perspektive posmatranja problematike onoga što umjetnika okružuje, način na koji on posmatra svoju okolinu. Hubjer ističe da je to početak diskusije koju želi da potakne ovom izložbom.
Kako ovaj umjetnik naglašava, njegovi radovi govore o realnom okruženju, realnom postojanju, gdje se nalazimo, u kakvom kontekstu živimo i koje su naše mogućnosti.
“Ono što sam želio predstaviti na slikama je da ogolim stvari kroz simbole, segmente našeg okruženja i da ih predstavim u kontekstu vezanom za prošlost, ali i budućnost, za razliku od onog što nam se nameće, a to su konflikti, sukobi, ratovi”, rekao je Hubjer.
Izložba, kako dalje kaže umjetnik, tretira problematiku koju guramo pod tepih.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.