DANI 1064 | 01.02.2019.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Posljednji pozdrav Adiju Lukovcu

01.02. - Glavni tekst 1 ipieniae peeos olorum Aqua

Ujedinjenje sarajevske muzičke scene u Historijskom muzeju BiH

Posljednji pozdrav Adiju Lukovcu

“Posljednji pozdrav Adiju Lukovcu” umjetnički je događaj koji je 13. januara u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine ujedinio savremenu muzičku scenu Sarajeva. Događaj je, kako su kazali organizatori, nastao kao znak zahvalnosti za bogati muzički opus i umjetničko naslijeđe Adija Lukovca, te njegov značaj za nastavak razvoja elektronske muzike i savremene umjetnosti na području Bosne i Hercegovine.

Performans

Događaj je bio fokusiran na muziku i performans, bez suvišnih riječi, opisa i govora. Prvi dio događaja bio je performativnog karaktera, posvećen muzici kreiranoj kroz umjetničke projekte benda Adi Lukovac & Ornamenti, dok su u drugom dijelu događaja muzičari i umjetnici aktuelne sarajevske scene kreirali “happening” svirajući zajedno u improvizacijskoj jam sessiji posvećenoj Adiju Lukovcu.
U prvom dijelu događaja performans je izvela umjetnica Smirna Kulenović, a u muzičkom “happeningu” učestvovali su Leonardo Šarić, Nedim Zlatar (Basheskia & Edward EQ), Vanja Solaković, Mirza Bradarić, Ismar Žalica, Vanja Gutić, Arman Hadžigrahić (Činčila), Dalio Sijah, Deni Sijah, Jan Delić, Zlatan Džanović (InTheRoom), Ognjen Šavija (Ambrosia), magistrica harmonike Amela Frljučkić, gitarista Amar Šantić, Alem Brka, Ajdin Reverbegović i brojni mladi umjetnici sa aktuelne scene.

Značaj stvaralaštva

U organizaciji učestvuju i mladi reditelji/ce i snimatelji/ce koji su iz tri različite i nezavisne perspektive dokumentarno bilježili događaj: Nedim Karalić i Tatjana Nikolić, Šejla Lajlani, Sara Ristić.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.