DANI 1063 | 01.01.2019.

Guy Verhofstadt

Piše: Guy Verhofstadt

Mark Zuckerberg izgubio kontrolu nad Facebookom

Svjetski eksperti za Dane

Copyright: Project Syndicate 2018.

Mark Zuckerberg izgubio kontrolu nad Facebookom

Kontrola monopola nad ličnim podacima miliona ljudi i nad tokom vijesti i informacija predstavlja jasnu i trenutnu prijetnju demokratiji

Kada se predsjednik, direktor i suosnivač Facebooka Mark Zuckerberg pojavio pred Evropskim parlamentom u maju, sugerirao sam mu da je izgubio kontrolu nad svojom kompanijom. Kao jedan od nekoliko političara koji su se ikada suprotstavili Zuckerbergu lično, bio sam sretan zbog te prilike. Ali, isfrustriralo me je to što nisam dobio nikakav direktni verbalni odgovor na bilo koje od mojih pitanja.
Ja nisam sam. Političari širom svijeta su se umorili od stalnih pokušaja Facebooka da izbjegne odgovornost u ime profita. S Facebookom je mit samoregulacije koji odavno iznose visoko plaćeni lobisti, ostavljen da počiva u miru jednom za sva vremena. Mjesecima nakon što se Zuckerberg pojavio pred američkim Kongresom i Evropskim parlamentom, najhitnija pitanja o poslovnim praksama Facebooka ostaju neodgovorena.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.