DANI 1063 | 01.01.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Kad je konačna odluka konačna?

svijet

Odbrojavanje do Brexita

Kad je konačna odluka konačna?

Zakonom koji je potpisala kraljica, Ujedinjeno Kraljevstvo 29. marta 2019. prestaje biti član Evropske unije. Tri mjeseca prije toga zna se da premijerka Theresa May neće predvoditi konzervativce na sljedećim izborima, ali nije sigurno ni kada će ih biti, a ni kako će sve to izgledati jer Britanci ne prihvataju njen sporazum sa EU, a Evropljani neće da ga mijenjaju

Tri mjeseca pred izlazak Velike Britanije iz Evropske unije čini se da je sigurno samo jedno - britanska premijerka Theresa May izdržaće do kraja mandata i neće se više kandidovati za to mjesto. Samo, ne zna se ni hoće li to biti 2022. kad bi, po redu, Britanci trebali birati novi parlament ili, možda, čak i ranije.
E, da, zna se i da Evropska komisija neće ponovo s Britanijom pregovarati o uslovima Brexita, mada je i među članicama onih koji bi, poput austrijskog kancelara Sebastiana Kurza, Londonu pružili novu šansu. Oni jaki, poput njemačke kancelarke Angele Merkel, jasni su - ni čelnici država članica EU neće mijenjati sporazum s Velikom Britanijom. Pa na to, da bi djelovali pomirljivije, dodaju “da bi eventualno mogli razmisliti o dodatnim garancijama”.

Velikih i 200 i 117

Koliko eventualno, opet indirektno pojašnjava sama kancelarka: “Ne treba očekivati previše kompromisa od EU”, sporazum o izlasku je “veoma dobro ispregovaran”, a “naravno, i mi imamo svoje principe” pa će “27 (preostalih) članica biti veoma ujedinjene po tom pitanju”.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.