DANI 1063 | 01.01.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Đenani Kaminić-Puce “Srđan Aleksić”

srđan aleksić

Priznanja humanistima i aktivistima

Đenani Kaminić-Puce “Srđan Aleksić”

Na dan kad je svijet obilježilo 70 godina usvajanja Opšte deklaracije o ljudskim pravima, u Sarajevu je novinarkama N1 Đenani Kaminić-Puce, RSE Maji Nikolić i BH Radija 1 Mireli Huković-Hodžić uručena nagrada Srđan Aleksić za 2018.
"Čast mi je primiti nagradu koja nosi ime po mladiću koji je postao simbol žrtvovanja za drugog. Ova nagrada obavezuje dobitnike da ustraju u promociji ljudskih vrijednosti i podršci manjinama" rekla je, između ostalog, prvonagrađena Kaminić-Puce.
Žiri je odlučio nagraditi je zbog njenog kontinuiranog izvještavanja o ljudima i događajima iz etnički podijeljenog Mostara.
Nikolić, kojoj je ovo već druga nagrada Srđan Aleksić, gotovo svakodnevno izvještava o ugroženima, posebno o pravima djece, a Huković-Hodžić se, smatrao je žiri, istakla serijalom o poslijeratnom životu u Srebrenici kroz priče mladih ljudi.
Istim povodom, tradicionalne Mirovne nagrade dodijeljene su aktivistkinji iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja Jasminki Drino-Kirlić i OŠ "Dositej Obradović" iz Doboja. Dobitnici specijalnih plaketa u okviru ove nagrade su aktivista iz Bratunca Čedomir Glavaš i Kuća dobrih tonova iz Srebrenice.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.