DANI 1063 | 01.01.2019.

Piše:

oni su obilježili 2018.

Ima nade za ovu zemlju

Kraj jedne, početak druge..., vrijeme je za podvlačenje crta. Dani su, kao i prethodnih godina, odlučili da ostave pisani trag o ljudima koji su, po izboru redakcije, obilježili prethodnu godinu. Ovo je naš izbor s kojim se mnogi neće složiti. Ni mi nismo bili jednoglasni trebamo li praviti i među njih deset (12 da budemo precizni) neki redoslijed, no to je najmanje bitno. Bitno je, bar nama koji smo ih birali, da i Davor Dragičević i Ismet Gavrankapetanović i Željko Komšić i Senad Džambić i Kemal Hanjalić i Dunja Mijatović i Edin Džeko i Lana Tatić i Haris Džananović, Amer Viteškić, te Ajdin Derenjić i Damir Džumhur dokazuju da u Bosni i Hercegovini ne mora sve biti crno, a da života ima i bez visoke, svima dohvatljive, a nerazumljive politike koja nameće princip što gore, to bolje... Eto zašto su oni nama naj!

Davor Dragičević, otac Djecu nam ne smiju ubijati

Bilo je, u stvari, puno simbolike u onom kostimu Kočićevog Davida Štrpca u kojem se krajem decembra 2018. Banjalučanin Davor Dragičević pojavio pred pravosudnim istražnim organima entiteta u kojem ta ista pravosudna vlast sad već gotovo 10 mjeseci naprosto neće da kaže ko je ubio njegovog sina Davida. Ali, isto tako, nema nimalo simbolike, nema pravde i nema ljudskosti u svim onim prijetnjama, prijavama, napadima koje Davor i ljudi oko njega, okupljeni u grupu Pravda za Davida, trpe svih ovih desetak mjeseci. I nema nimalo poštenja u hapšenju koje mu je vlast manjeg bh. entiteta izorganizovala 25. decembra 2018.!
Vjerovatno ne treba trošiti previše prostora na hronologiju dešavanja: priča o ubistvu dvadesetjednogodišnjeg Davida i misteriji koju su policija RS i banjalučko Tužilaštvo svjesno stvorili oko njega, dovoljno su puta ispričani.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.