DANI 1063 | 01.01.2019.

Daniel Omeragić

Piše: Daniel Omeragić

BiH stigla pred vrata članstva u NATO

NATO

Najvažnija integracijska vijest u 2018.

BiH stigla pred vrata članstva u NATO

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a početkom decembra u Bruxellesu su odobrili aktivaciju MAP-a za BiH. Razgovarali su i o situaciji na kriznim žarištima u svijetu, te na zapadnom Balkanu. Fokus je, ipak, bio na Rusiji i njenom odnosu prema Ukrajini i Gruziji

Odluka ministara vanjskih poslova zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza, donesena na sastanku početkom decembra u Bruxellesu, da se Bosni i Hercegovini odobri da podnese prvi Godišnji nacionalni program BiH (ANP) iz Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP) od povijesne je važnosti za našu zemlju jer je dovodi na korak do ulaska u Alijansu. Ovim je aktiviran MAP, koji je našoj zemlji uslovno dodijeljen na ministarskom sastanku u Tallinnu još u aprilu 2010.
Tada je od Bosne i Hercegovine traženo da uknjiži 69 perspektivnih vojnih lokacija kao državno vlasništvo sa pravom korištenja na Ministarstvo odbrane BiH. Uslijedile su duge političke rasprave i opstrukcije u Republici Srpskoj, što je dovelo do toga da proces knjiženja još nije završen. U međuvremenu, broj lokacija je smanjen na 57, a uknjižene su 33 - sve u Federaciji BiH i jedna u RS-u (Veliki Žep kod Han-Pijeska) i to nakon sudske odluke.

Dokazali se u Afganistanu

Bilo je to dovoljno, uz pohvale koje Oružane snage BiH dobijaju za dosadašnji angažman u međunarodnim misijama izgradnje mira širom svijeta, a naročito u Afganistanu, kao i za sve ono što je urađeno na reformi odbrane, da u NATO-u procijene da je stigao pravi trenutak da se omogući aktivacija MAP-a.
“Spremni smo da prihvatimo prvi Godišnji nacionalni program Bosne i Hercegovine iz Akcionog plana za članstvo u NATO-u.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.