DANI 1063 | 01.01.2019.

Edin Salčinović

Piše: Edin Salčinović

Islam između čekića i nakovnja

muslimani

Da li garantovanje vjerskih sloboda znači kraj sekularizma?

Islam između čekića i nakovnja

​Priča o Ahmedu Smajloviću svakako ne može odgovoriti na pitanje da li je SFR Jugoslavija bila rigidna sekularistička država koja je ukidala vjerske slobode ili republika koja se demokratski odnosila prema vjerskim zajednicama svojih naroda. Umjesto toga, ona mnogo više govori o ideološkom sukobu koji, u ovome što je ispričano, i nema jasne materijalne uzroke

John Rawls i Jürgen Habermas su početkom 90-ih godina prošlog stoljeća, dok se na Balkanu raspadala Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, a u etno-nacionalnim državama koje će nastati njenom disolucijom (naročito u Bosni i Hercegovini) ispisivale najkrvavije stranice recentne historije Evrope, pisali o postsekularnoj transformaciji društva, odnosno u prelasku u tzv. postsekularno društveno uređenje. Početak te transformacije Rawls i Habermas vide u Iranskoj revoluciji, odnosno u uspostavljanju vlasti mula u Iranu. Antišahovska revolucija u prvom je redu bila demokratska. U rušenju vlasti Reze Pahlavija učestvovali su i liberali, demokrate, ljevičari i zabranjena Komunistička partija Tudeh, da bi odmah poslije revolucije mule preuzele kompletnu vlast. Postsekularna transformacija nipošto nije ograničena samo na Iran nego se rasprostire na cijeli svijet. Jedan Nijemac i Amerikanac kao vodeći liberalni teoretičari svijeta u tom trenutku govore o postsekularnom društvu također i u Americi, kao srcu demokratskog zapadnog svijeta.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.