DANI 1063 | 01.01.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Sandbox čuva sistem

moderna XIV

Za sada samo profesionalcima

Sandbox čuva sistem

Microsoft je najavio da će Windows 10 uskoro dobiti novu funkciju nazvanu Sandbox, koja će omogućiti korisnicima sigurno pokretanje sumnjivih aplikacija. Na ovaj način korisnici će moći zaštititi svoj sistem od bilo kakvih eventualnih zlonamjernih i neželjenih efekata.
Windows Sandbox predstavlja, tvrde u Microsoftu, odličan način za pokretanje desktopa koji će biti potpuno izolovan od ostatka sistema, gdje će korisnici moći pokrenuti datoteku koju smatraju sumnjivom, bez ikakvog straha od kolateralne štete i bez potrebe za podešavanjem virtualne mašine.
Kada se Sandbox zatvori, bilo koji softver i srodne datoteke u njemu se potpuno brišu. Novu funkciju zasad će dobiti samo Windows 10 Pro i Enterprise, tako da je uglavnom namijenjena poslovnim i profesionalnim korisnicima, ali postoji mogućnost da ga u perspektivi dobiju i druge verzije desetke.
Microsoft je, inače, polovinom decembra riješio probleme s bugovima, pa je Windows 10 October 2018 Update ponovo postao dostupan korisnicima nakon što je u novembru povučen..
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.