DANI 1063 | 01.01.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Bakar će vrijediti kao zlato

moderna VIII

Kinezi tvrde da su otkrili tehnologiju

Bakar će vrijediti kao zlato

Profesor Jian Sun i njegove kolege s Instituta za kemijsku fiziku Dalian Kineske akademije znanosti, koji se nalazi u sjeveroistočnoj provinciji Liaoning, tvrde da su bakar uspjeli pretvoriti u materijal gotovo identičan zlatu, otporan na visoke temperature, oksidaciju i eroziju. Učinili su to, objavljeno je, “usmjeravajući pod pritiskom na ploču bakra mlaz vrućeg plemenitog plina argona, napunjenog električnom strujom”.
“Ionizirane čestice mlaza izbacile su atome bakra s ploče. Oni su se ohladili i kondenzirali na površini spremnika”, tvrde autori istraživanja objavljenog u časopisu Science Advances. Nakon toga su ova zrnca stavili u reakcijsku komoru i uspjeli ih iskoristiti za pretvaranje ugljika u alkohol, sofisticirani i teški kemijski proces koji je moguće postići samo s plemenitim metalima poput zlata.
“Nanočestice ugljena imaju sličnu katalitičku reakciju kao na zlato ili srebro, koji su otporni na visoke temperature, oksidacije i erozije”, objasnili su prof. Jian Sun i kolege u priopćenju za lokalne agencije.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.