DANI 1063 | 01.01.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Mobitel otvara i pali automobil

moderna III

Bosch tvrdi da je sigurnost potpuna

Mobitel otvara i pali automobil

Revolucija u sustavu automobilskih ključeva moto je koji je Bosch odabrao za novu tehnologiju Perfectly Keyless, koja bi trebala omogućiti zamjenu fizičkih ključeva i kartica mobilnom aplikacijom koja bi istovremeno trebala biti i neprobojna za hakere koji danas lako upadaju u bilo koje vozilo sa daljinskim zaključavanjem.
Boschov Perfectly Keyless ima digitalni ključ auta pohranjen u aplikaciji za smartphone, koja, prenosi Bug, omogućava da vozilo prepozna vlasnika i otvori mu vrata, a da pritom ne postoji mogućnost neovlaštenog ulaska ili krađe ključa. Cijeli sistem radi u oblaku, pa mobitel nije potrebno kao kod NFC rješenja, prislanjati na vozilo. Cloud tehnologija omogućava administriranje ključeva i njihovo praćenje kada se upravlja flotom vozila.
"Veza se uspostavlja putem Bluetootha, dodatno će se autorizirati preko clouda, pa bi sve trebalo biti sigurno poput otiska prsta", tvrdi Bosch.
Sistem ima i ugrađeno rješenje protiv upada drugih mobitela ili uređaja u komunikaciju, pa će Perfectly Keyless tako omogućiti svakome ko uz sebe ima smartphone i pristup određenom autu, da uđe i poveze se bez ključa. Auto će vlasnika prepoznati i omogućiti mu nesmetan ulaz i kad mobitel ostaje u džepu ili torbici, a u slučaju gubitka telefona virtualni se ključ vrlo lako poništi putem interneta.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.