DANI 1063 | 01.01.2019.

Tekst i foto: Nisad Selimović

Piše: Tekst i foto: Nisad Selimović

Ministarku svi poštuju

magareće godine

Magarci nisu previše tvrdoglavi, ali znaju provoditi nešto što samo njima ima smisla

Ministarku svi poštuju

Cecu, svoju prvu magaricu, Jusupovići su kupili od ovčara nomada koji su prolazili na relaciji Vlašić - Posavina i obrnuto, danas imaju 55 grla, među kojima je i Cecina unuka, a porodica koja od ove farme živi pravi nove otklone bosanskom antagonizmu ka ambicioznosti

Da li ste znali da magaraca u Bosni i Hercegovini ima najmanje u Hercegovini, a najviše u Bosni? Neki bi ovaj podatak promptno iskoristili da se zločesto našale na račun bh. političara, ali ovo je zaista činjenica koja zvuči nevjerovatno. Pa ako je i po čemu Hercegovina, onako nježno naslonjena na Dalmaciju, bila oduvijek poznata, to su tovari i njihova slavna tvrdoglavost, ali i izdržljivost.
“Da, istina je. Vrlo je malo domaćinstava na jugu naše zemlje koja još uvijek drže magarce. Sada ih se najviše može pronaći na Vlašiću, gdje pomažu pastirima”, govori Alen Jusupović, momak koji o magarcima zna sve.
On je vlasnik jedne od rijetkih farmi ovih plemenitih životinja u cijelom regionu, a koja ovih dana treba da doživi svoje prvo veliko renoviranje.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.