DANI 1063 | 01.01.2019.

Arnel Šarić

Piše: Arnel Šarić

Heavy metal, gorivo olovnog cepelina

izvan svake kontrole

Kultni album slavi pedeseti rođendan

Heavy metal, gorivo olovnog cepelina

Rock’n’roll je muzički Frankenstein; stablo ispupalo u prvoj polovici pedesetih godina prošlog vijeka. Njegov korijen čine rhythm’n’blues komponente izrasle iz sjemena bluesa i boogie-woogieja, koje je hranila zemlja countryja, pa čak i tradicionalnog folk zvuka. Kako evoluira sve u prirodi, i rock’n’rollu je evolucija bila neminovna, pa je u potrazi za bržim i jačim svojstvima mijenjao ritmove, teme i zvuk.
To je bilo posebno evidentno krajem šezdesetih godina kada gitaristi blues skale počinju prezentovati publici na drugačiji način od dotadašnjeg. Skale postaju distorzirane, formirajući u kompletu sa težim i komplikovanijim ritmovima zid buke koji će nekoliko godina kasnije postati poznat kao heavy metal, izrodivši na desetine različitih žanrova, od kojih su se neki u potpunosti odvojili od osnovne ideje.
Heavy metal je kao muzički žanr uspio izvojevati nekoliko značajnih pobjeda u svom historijatu, prvenstveno zahvaljujući subkulturi i njenom fanatičnom pogledu na sam žanr i ideje koji bi isti trebao predstavljati. Ljubitelji heavy metala se kolokvijalno nazivaju metalcima i žive širom planete - od Finske koja je statistički zemlja sa najvećim brojem metal bendova po glavi stanovnika, do Irana gdje grupe djeluju u tajnosti, sviraju rijetko, a bilo kakvo učešće u ovoj vrsti umjetnosti, bilo kao konzument ili kreator, dovodi do rizika da budete optuženi za herezu, bičevani ili čak ubijeni.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.