DANI 1063 | 01.01.2019.

Razgovarala: Tamara Nikčević

Piše: Razgovarala: Tamara Nikčević

Prevratnička vremena u kojima nema nevinih

intervju

Vuk Drašković

Prevratnička vremena u kojima nema nevinih

Srpski političar i pisac govori o svom novom romanu Aleksandar od Jugoslavije, koji je nedavno objavila beogradska Laguna; objašnjava da li je kralj Aleksandar Karađorđević bio diktator ili prosvijećeni apsolutista, kako je 1918. nestala Kraljevina Crna Gora i šta su Hrvati zamjerali karađorđevićevskoj Jugoslaviji

Aleksandar od Jugoslavije drugi je po redu roman u kojem se Vuk Drašković bavi nastankom, ali i događajima koji su doveli do nestanka zajedničke države Južnih Slavena. Drašković kaže da će njegova nova knjiga ovih dana doživjeti svoje četvrto izdanje, te da ga je uspjeh Aleksandra od Jugoslavije donekle iznenadio.
“Pravo je čudo što je u postojećem magarećem sistemu vrednosti put do čitalaca pronašla knjiga koja tom sistemu sasvim sigurno ne pripada”, objašnjava Vuk Drašković. “Izgleda da sećanje na Aleksandra i na Veliki rat nije sasvim izbledelo.”

DANI: Jednom ste rekli da je Aleksandar Karađorđević vjerovatno najomraženija istorijska ličnost u Srbiji. Zašto?

DRAŠKOVIĆ: Ne samo u Srbiji. Aleksandra satanizuju i lažima zatrpavaju narodi kojima je napravio državu.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.