DANI 1063 | 01.01.2019.

Edgar Moren

Piše: Edgar Moren

Masovna kultura jednako infantilizira i podmlađuje

Feljton

Duh vremena: Tehnološki smo možda odmakli, ali... (II)

Masovna kultura jednako infantilizira i podmlađuje

Dani u dva nastavka prenose 18. poglavlje, zaključno u prvom dijelu dvotomne knjige velikog francuskog intelektualca koji se bliži svom stotom rođendanu. Zašto, nije problem zaključiti. Dovoljno je samo pogledati sve parove, farme, velike i male bradere koji nas progone i u stvarnom životu

Pojedinac kao privatno lice hoće da troši svoj sopstveni život, teži da sadašnjosti dâ vrednost. Uostalom, sve više je i inače lišena prošlosti; ova je više ne uči mudrosti i pravilima života; stare vrednosti i velike transcendentne vrednosti smrvio je sve ubrzaniji tok stvari.
Ovaj čovek sve češće lišen prošlosti sve češće je lišen i budućnosti. Oslobođen briga oko akumulisanja, on se i ne usuđuje da zamišlja neverovatnu budućnost. Tradicionalne opasnosti rata sada su uzele lik velike apokaliptičke pretnje. Perspektive napretka su uzele lik vizija naučne fantastike.
I tako, dok država uspostavlja odnose sa prošlošću i budućnošću, jedinka se vezuje za snažno opravdanje sadašnjeg života: uživati i naći sebe.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.