DANI 1063 | 01.01.2019.

Priređuje: www.automoto.ba

Piše: Priređuje: www.automoto.ba

Drive the Future

auto II

Renaultovi eko-motori

Drive the Future

Renault je u Talisman i Espace uveo novu generaciju Euro 6 benzinskih i dizel-motora, snažnijih i opremljenih tehnologijama kontrole izduvnih plinova. Četverocilindarski motori s turbo-punjenjem i direktnim ubrizgavanjem dio su Renaultovog strateškog plana Drive the Future. Akcenat je na reduciranom zagađenju okoline i većoj ekonomičnosti bez umanjenja performansi.
Razvijen u Renaultovom Sport odjelu, novi TCe 225 uparen sa EDC dvostrukim kvačilom prvi je benzinski motor sa filterom krutih čestica (GPF), a u osnovi sadrži dvostruki turbopunjač i funkciju varijabilnog razvoda ventila u tri položaja. Nova generacija Renault dizela nosi odrednicu Blue. Pored ulaznih verzija Blue dCi 120 i Blue dCi 150, u ponudi su snažnije izvedbe Blue dCi 160 i Blue dCi 200 rezervisane za luksuznije modele. Jači dizelski motori imaju povećanje snage od pet do 40 KS i rast obrtnog momenta od 10 do 20 Nm uz veću kontrolu potrošnje goriva.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.