DANI 1063 | 01.01.2019.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Jedan od najznačajnijih objekata moderne arhitekture

01.01. - Glavni tekst 3 ipieniae peeos olorum Aqua

Studija konzervacije i restauracije zgrade Historijskog muzeja BiH

Jedan od najznačajnijih objekata moderne arhitekture

Studija konzervacije i restauracije zgrade Historijskog muzeja BiH biće sačinjena tokom naredne godine, nakon što je prestižna američka fondacija Getty ove godine odabrala zgradu u okviru projekta Keeping It Modern zajedno sa još devet drugih objekata arhitekture moderne širom svijeta. Direktorica ovog muzeja Elma Hašimbegović rekla je da će, kada studija bude gotova, imati precizan iznos svih troškova i s njom će moći izaći pred donatore i investitore.

Međunarodno priznanje

“Očekujemo da će ovo međunarodno priznanje biti signal i bh. vlastima da se uključe restauraciju zgrade”, rekla je Hašimbegović. Rand Eppich, međunardni ekspert zadužen za prvu fazu izrade studije, istakao je da 20. vijek predstavlja vrlo duboku promjenu za arhitekturu i da je zgrada tog muzeja jedan od najboljih primjera na svijetu. Naveo je da je Fondacija Getty to prepoznala, što ovu zgradu svrstava u red zdanja kao što su zgrada Opere u Sidneyu ili Luk u St.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.