DANI 1062 | 01.12.2018.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Daleko je Kazablanka

vraćanje književnosti u novine

Konkurs Oslobođenja za kratku priču

Daleko je Kazablanka

Oslobođenje već petu godinu uzastopno, svoj rođendan obilježava i konkursom za kratku priču za mlade autore, na kojem je ovaj put za najbolju odabrana Daleko je Kazablanka Emine Elezović

Konkurs Oslobođenja za kratku priču, koji ovaj dnevni list već pet godina raspisuje za mlade autorice i autore do 35 godina, i u ovogodišnjem svom izdanju je ukazao na važnost vraćanja književnosti, posebno kratke priče kao forme, u okvire novina. Književnost je zapravo, ako pogledamo njen povijesni razvoj, u novinskom prostoru imala iznimno važnu poziciju, putem novinskih stranica ona je stizala do najšire čitalačke publike i tako postajala važan saputnik svakodnevnog života.
U vremenu kada se kultura sve više marginalizuje i izostavlja kao sadržaj novinskih izdanja, a književnost kao jedan od njenih najvažnijih segmenata gotovo da i ne postoji na novinskim stranicama, Oslobođenje istrajava na baštinjenju prostora kulture koji nije revijalne prirode. Naprotiv, na stranicama ovih dnevnih novina, kao malo gdje na prostoru nekadašnje Jugoslavije, kultura se njeguje i prati u punom obimu, što najbolje pokazuje sedmični prilog za kulturu KUN, kao i svakodnevno praćenje kulturnih događaja sa širokog postjugoslovenskog i europskog prostora. Tim slijedom vraćanje kratke priče na stranice Oslobođenja, putem konkursa za kratku priču, hrabar je korak koji će svoje prave rezultate davati tek u godinama koje predstoje.

Drugačiji glasovi

“Vodeći se prostom namjerom da na svojim stranama otvori prostor za mlade autore, kao i tendencijom da vrati kratku priču u novine, Oslobođenje već petu godinu uzastopno, obilježavajući rođendan, objavljuje konkurs za kratku priču za mlade autore. Prvi konkurs izazvao je veliku pozornost, na adresu redakcije stigla su 202 rukopisa.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.