DANI 1062 | 01.12.2018.

Ahmed BOSNIĆ, ahmed@bosnic.com

Piše: Ahmed BOSNIĆ, ahmed@bosnic.com

Zov Tirkizne planine

putopis

Svijet na mom dlanu: DOLINA JAM (Afganistan)

Zov Tirkizne planine

Daleko od bilo kojeg grada, još dalje od očiju savremenog svijeta, u afganistanskoj provinciji Ghor, na nadmorskoj visini 1.900 metara, mistična dolina Jam se smjestila u pustošnom i davno zaboravljenom labirintu uskih planinskih klisura Hindukuša. Tamo gdje se susreću dvije plahe rijeke Hari i Jam, 215 kilometara istočno od grada Herata, nenadano, poput priviđenja, izvila se 65 metara visoka kula - veličanstveni minaret Jam

Još uvijek ponekad sanjam dolinu Jama i Tirkiznu planinu!
O njima sam prvi put slušao u dalekom Lehu (Ladakh), do koga se od Srinagara (Kashmir) dva dana putuje preko vrletnih ladačkih planina i kroz rajske doline kojima žubori sveta rijeka Ind. Ladak je zemlja s najvećim brojem opasnih planinskih prevoja koji su prolazni samo nekoliko mjeseci u godini. Najviši je Zoji-La visok gotovo 5.500 metara. Pripada planinskom masivu Nun-Kun, čija dva vrha prelaze visinu od 7.000 metara. Drevni povjesničari s razlogom Ladak pominju kao ‘’zemlju među zvijezdama’’, bogatu krznom, zlatom i draguljima, zbog čega su se za nju često borili različiti osvajači.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.