DANI 1062 | 01.12.2018.

Maja Abadžija

Piše: Maja Abadžija

Naivno je u ‘68. tražiti recepte za revoluciju

pravo ljudski

Kumjana Novakova

Naivno je u ‘68. tražiti recepte za revoluciju

Programska selektorica Pravo ljudski film festivala ispričala je za Dane ponešto o ovogodišnjem programu koji pamti i slavi, ali i uviđa ograničenja progresivnih kretanja 1968, te izvukla ono revolucionarno i novo što je u to vrijeme postalo neodvojivi dio umjetničkog dokumentarnog filma

Trinaesti Pravo ljudski film festival, jedini domaći festival posvećen u cijelosti kreativnom dokumentarnom filmu, u Sarajevu je od 28. novembra do 3. decembra okupio dokumentariste iz cijelog svijeta. Mali festival, intimne atmosfere, no ipak otvoren ka najširim slojevima publike, kritike i struke, posebno se potrudio da, i ovaj put, najdostojnije predstavi autore mlađe generacije koji njeguju hrabriji pristup i skloniji su eksperimentiranju sa sredstvima filmskog izraza.
U središtu programa je neizbježna pedeseta obljetnica revolucionarne 1968. godine, iz koje je proizašla i filmska selekcija, ali i neformalni obrazovni programi, predavanja, diskusije..
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.