DANI 1062 | 01.12.2018.

Tim Dana

Piše: Tim Dana

Svi naši centri

na jednom mjestu

Vodič kroz BiH za migrante, ali ne samo njih

Svi naši centri

Ekipa Dana u protekli mjesec obišla je migrantske centre u Hercegovini, srednjoj Bosni i Krajini za koje brinu država BiH i IOM. Planirali smo obići i Azilantski centar u Delijašu, ali nismo dobili dozvolu od Ministarstva sigurnosti BiH zbog, kako su rekli, “trenutne migrantske situacije”. To što su kolege vidjele daleko je od obje krajnosti - niti je neki luksuz, kamoli hotelski, ali je i daleko od parkova i ruševina u kojima migrante viđamo. Niko od njih ne želi ovdje ostati, hoće na Zapad, ali ako neko pješke u februaru s djecom pregazi Čvrsnicu, ne radi to zbog bijesa i, valjda, ljudski je makar mu pomoći. Centri koje smo vidjeli upravo to jesu

Elika, Mardin, Roya, Kewsar, Daro, Feroz, neka su od imena sa spiskova na ulaznim vratima improvizirane učionice u Izbjegličkom centru Salakovac. Djeca osnovnoškolskog uzrasta iz Iraka, Irana, Sirije, Afganistana i Nepala prvi put se iza tih vrata susreću sa latiničnim pismom i osnovama bosanskog jezika. Sve uče kroz igru.
U Salakovcu inače boravi malo više od stotinu osoba mlađih od 18 godina. Obično su pratnja roditeljima, iako su zabilježeni i slučajevi dolazaka djece i adolescenata kojim je Centar, između ostalog, bio primoran dodijeliti i staratelja. Oni su izmješteni u poseban paviljon kako bi se zaštitili od nasrtaja stanara ili poštedjeli prisustva eventualnim svađama i tučama.
I TO SU MIGRANTI koji se prema nepisanom pravilu najkraće zadržavaju pod krovovima baraka u Salakovcu.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.