DANI 1062 | 01.12.2018.

Minela Pamuk

Piše: Minela Pamuk

BiH plaća ceh lošeg odnosa Srbije i Kosova

kosovo napalo bih

Ovo je rat: Uveli nam carine od 10, ustvari 100 posto, sad čekamo 1.000 posto

BiH plaća ceh lošeg odnosa Srbije i Kosova

Ova odluka Kosova odnosi se samo na firme koje su 100 posto domaći bh. kapital, dok one strane sa predstavništvom u BiH mogu i dalje izvoziti, kaže Fakić • Ovo je trgovinski rat u malom, istakao je Petritsch

Kosovska Vlada u novembru je bila veoma aktivna, makar kad su u pitanju međudržavni odnosi sa komšijama, tačnije Srbijom i BiH. Prvo su im/nam uveli carine od 10 posto na uvoz svih proizvoda, onda mi njih nismo podržali za ulazak u Interpol, a onda su oni nama “malkice” povećali carine, na “simboličnih” sto posto.
Zovu to mjerama zaštite, ali i maloj djeci od samog početka bilo je i više nego jasno da je u pitanju čista politika. Svojom izjavom potvrdio je to i sam kosovski premijer Ramush Haradinaj: “Tolerirali smo mnoge stvari, u nadi da će međunarodna zajednica pronaći rješenje, ali ga ne vidimo. Odluka o povećanju poreza je odluka suverenog Kosova”, odgovorio je Haradinaj na poziv Evropske unije da Priština povuče odluku o povećanju poreza, te je istakao kako će to uraditi kada se “prekine agresija Srbije”.

Politika je..
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.