DANI 1062 | 01.12.2018.

Jelena Milanović

Piše: Jelena Milanović

Korak naprijed, nazad dva

izbori i vlast

Želja za vlašću nije umrla, a kad će se vlast formirati, ne zna se

Korak naprijed, nazad dva

Ko će sa Zoranom Tegeltijom u Vijeće ministara BiH, vraća li se Nermin Nikšić u premijersku fotelju Federacije, te koga će Radovan Višković zadržati od ministara Vlade Republike Srpske trebalo bi se znati do nove 2019.

Stanje u Bosni i Hercegovini više od mjesec nakon završetka opštih izbora izgleda otprilike ovako: Miloradu Dodiku se toliko žuri da bi najradije preuzeo ovlasti i kolektivnog šefa države (čiji je tek jedan član) i Vijeća ministara BiH i oba doma državnog Parlamenta, dok se s druge strane Draganu Čoviću ne žuri baš nigdje. Njegovi kadrovi, uz mnogo šta, već kontrolišu finansije u cijeloj vertikali, od kantona gdje HDZ-a ima, preko Federacije i Jelke Milićević, sve do države, odnosno Vjekoslava Bevande i Mire Džakule.
Elem, njih dvojica čekaju “reprezentaciju bošnjačkog naroda”, a reprezentacija se polako nazire. Doduše ne isključivo sastavljena od Bošnjaka, jer će SDA na klupu za rezerve, a u vlast ljevica, naoko mnogo sabranija nego prije izbora, zajedno sa strankama centra, sa kojima je sklopila dogovore u nekoliko kantona.
No, krenimo ipak od vrha. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine konstituisano je 20. novembra, kada su zakletve položili Milorad Dodik, prvi predsjedavajući u novom sazivu, te članovi Željko Komšić i Šefik Džaferović.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.