DANI 1062 | 01.12.2018.

Razgovarao: Harun Dinarević

Piše: Razgovarao: Harun Dinarević

intervju

Saša Janković

U novoj sezoni Parova Mladić će se javljati Šešelju iz Haaga

Probali smo u ovom malom regionu, u kojem se tri zemlje obiđu s jednim rezervoarom goriva, sve opcije na vlasti, jedino građansko društvo nismo. Sve ostalo znamo do čega je dovelo, kako izgleda i kako će izgledati, zar ne? Građanska društva u svakoj od naših država su preslaba da bi svako samo za sebe prevagnulo nad nacionalistima sa svih strana. I zato građanske političke organizacije socijal-liberalnog, centar-levo tipa, moraju naći snage da se izdignu iz svojih pojedinačnih rovova i bitaka sa lokalnim nacionalistima i populistima, moramo da sagledamo širi prostor, uspostavimo veze između nas i ponudimo novu perspektivu i ljudima i svetu, kaže za Dane predsjednik Pokreta slobodnih građana, koji zna i da za to treba biti iskren i principijelan, pa su zato PSG i GB381 bez premišljanja osudili premijerkino negiranje genocida u Srebrenici

DANI: U posljednje vrijeme svjedočimo zaoštravanju retorike protivnika trenutne vlasti u Srbiji i podržavaoca te vlasti, odnosno samog režima. Đorđe Martić, novinar poznat po huškanju na svoje kolege, objavio je tekst Psi su pušteni, u kojem brojne medije optužuje da su strani plaćenici. Da li je ovo pokazatelj straha vlasti pred probuđenim građanstvom?

JANKOVIĆ: Kamo sreće. Doduše, nazadna, kič-nacionalistička vlast se jedino buđenja građanstva plaši, ali u ovom momentu ona još nema razloga za paniku. Samo podlo viče “drš’te lopova”, kako bi uzbunila svet koji polako počinje da se interesuje šta se to u Srbiji dešava i u pometnji nastavila sa krađom. A građanstvo ponovo čeka intelektualce koji ili tihuju nad svojim poslovima ili se zadovoljavaju nadmetanjem u tome ko će ovo stanje elokventnije, oštrije, duhovitije ili beznadežnije opisati, ali se ustežu da podrže praktičnu politiku. Mnogi su podržali mene pre dve godine, nisam pobedio na predsedničkim izborima niti napravio čudo u mesecima posle toga i jedan deo njih se ohladio.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.