DANI 1062 | 01.12.2018.

Razgovarala: Džemila Busnov

Piše: Razgovarala: Džemila Busnov

Muzika je univerzalni jezik i najlakše zbližava ljude

intervju

Amira Medunjanin

Muzika je univerzalni jezik i najlakše zbližava ljude

Osvojila je srca mnogih koji su zbog posebnosti njezinog muzičkog izraza i glasa kojim zadivljuje zavoljeli sevdah ili učvrstili svoju ljubav prema njemu. Iz duše je još kao klinka pjevala pjesmu Kad sretneš Hanku, koju je napisao čuveni Rade Jovanović, a izvodio veliki Safet Isović, a iako joj je teško u nisci sevdah bisera odabrati najdražu, ipak je za nijansu dražu izdvojila prekrasnu pjesmu Pšeničice, sitno sjeme. Vlasnica jednog od najljepših world music vokala na svijetu, Amira Medunjanin za Dane govori o strasti prema tradicionalnoj muzici, pjesmi i stihu i još koječemu

DANI: S kakvim emocijama dočekujete koncert u Sarajevu? Rekli ste na konferenciji za novinare da ste se malo uplašili kad su organizatori spomenuli Zetru. Da li ste smatrali da je to “prevelik zalogaj” ili je bojazan bila zbog nečeg drugog?

MEDUNJANIN: Vidite, u Sarajevu sam provela cijeli život. Nisam maknula iz ovog grada osim kada sam radila u Splitu godinu. Kada ste sarajevsko dijete, ne moram vam ništa puno reći, ali vezani ste za skoro svaku ulicu, za svaku zgradu i tu je gomila uspomena koje nikada ne možete zaboraviti. I lijepih i manje lijepih trenutaka, ali sve je to sastavni dio života sarajevske raje. A Zetra je jedno divno mjesto. Kad god sam blizu, sjećanja sama naviru.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.