DANI 1062 | 01.12.2018.

Jasmin Hasić

Piše: Jasmin Hasić

A gdje ti je viza?

fokus I

Sa portala mojabih.ba

A gdje ti je viza?

Nije baš bio siguran gdje se nalazi Bosna i Hercegovina, morao se poslužiti mobitelom da nađe neke informacije, pa onda još jednom pretražiti baze podataka koje je imao u računaru...

Nakon što sam sletio na Pudong aerodrom u Šangaju, nisam primijetio ništa neobično, ništa što nisam ranije vidio na drugim mjestima. Bio sam prijatno iznenađen reakcijom graničnog policajca koji je, nakon što je prelistao moj pasoš nekoliko puta, glasno na engleskom uzviknuo: “A gdje ti je viza?”, ne obazirući se na činjenicu da su BiH i Kina zaključile Sporazum o međusobnom ukidanju viza u maju ove godine. Nije baš bio siguran gdje se nalazi Bosna i Hercegovina, morao se poslužiti mobitelom da nađe neke informacije, pa onda još jednom pretražiti baze podataka koje je imao u računaru. Nakon toga je ponosno kolegama prenio vijest da BH državljani ne moraju imati vize za ulazak u Kinu, ili je to samo moja interpretacija ushićenog povika koji je uputio ljudima koji su sjedili pored njega dok je mahao mojim pasošem.
Slična situacija se desila kada sam stigao u svoj hotel. Sumnjičavi uposlenici hotela, koji pak nisu govorili engleski, ostali su u čudu. Oni nisu znali šta da rade sa gostom koji nema kinesku vizu.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.