DANI 1062 | 01.12.2018.

Edgar Moren

Piše: Edgar Moren

Masovna kultura je realistička

Feljton

Duh vremena: Tehnološki smo možda odmakli, ali... (I)

Masovna kultura je realistička

Dani u dva nastavka prenose 18. poglavlje, zaključno u prvom dijelu dvotomne knjige velikog francuskog intelektualca koji se bliži svom stotom rođendanu. Zašto, nije problem zaključiti. Dovoljno je samo pogledati sve parove, farme, velike i male bradere koji nas progone i u stvarnom životu

PITANJE Masovna kultura postavlja jedan ključni problem.
To nije problem njene umetničke vrednosti. Suprotstavljati Debisija Luju Armstrongu je beskorisno i smešno.
To nije problem njene humanističke vrednosti. Suprotstavljati Montenja Dinu Martinu, Sokrata Džeri Luisu je glupo.
To nije problem otuđenja, reč lišena svakog smisla ako se odnosi na sve što je imaginarno, san, zabavno, jer onda otuđenje jeste i ostaće ne samo nešto nerazdvojivo od, nego i nešto neophodno ljudskom biću; reč lišena svakog smisla ako se odnosi samo na oblast kapitalizma, pošto je i na svakom drugom mestu svakodnevni život izložen ekonomskim, političkim, ideološkim, kulturnim otuđenjima; najzad, reč lišena svakog smisla ako se odnosi samo na masovnu kulturu a ne i na njene izvore.
Kao što je Marks kritiku Svete porodice doveo u vezu s kritikom zemaljske porodice, i kritika olimpijske mitologije treba da bude dovedena u vezu s kritikom industrijske Beotije.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.