DANI 1062 | 01.12.2018.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Sarajevski purim kao mjesto susreta

ekumenizam

Potvrda viševjekovnog zajedničkog života

Sarajevski purim kao mjesto susreta

Svake godine, na dan 4. marhešvana (4. novembar), Jevreji u Sarajevu kao uspomenu na spasenje od ruku Mehmed Ruždi-paše proslavljaju Sarajevski purim

Nedavno su reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazović i predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci u Sarajevu potpisali sporazum povodom zajedničkog obilježavanja 200 godina od Sarajevskog purima, koje će biti upriličeno 2019. godine.
Izvorno Purim je jevrejski praznik koji se obilježava u znak sjećanja na spas Jevreja Persije od pokolja koji je planirao sprovesti prvi ministar Persijskog cara Ahašveroša Haman prije 2.500 godina. U jevrejskoj tradiciji Purim odlikuje veselje, pa se tako naziva i najveselijim jevrejskim praznikom prilikom kojeg je običaj i stavljati maske.

Purim di Saray

Prema nekim izvorima, smatra se da Purim zapravo nije klasični vjerski praznik, jer u tom danu Jevrejima je dopušteno prepustiti se piću, jelima, zabavi i veselju.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.