DANI 1062 | 01.12.2018.

Eldar Dizdarević

Piše: Eldar Dizdarević

E-uvodnik

Podrška poljoprivredi i poštivanje zakona

Udruženje poljoprivrednika FBiH uputilo je sredinom novembra Vladi FBiH zahtjev da prilikom kreiranja budžeta za 2019. godinu osigura sredstva za novčane podrške u poljoprivredi u skladu sa Zakonom o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Poljoprivrednici traže, zapravo, tri do šest posto iznosa budžetskih prihoda i primanja u tekućoj godini u FBiH, dakle upravo onako kako je to i propisano Zakonom, što bi prema njihovih izračunima iznosilo oko 130 miliona KM.
Dodaju da jedino taj iznos garantuje opstanak i razvoj poljoprivrede u FBiH i daje mogućnost provođenja strukturnih reformi neophodnih za povećanje konkurentnosti bh. proizvoda na domaćem i stranom tržištu. Naglašavaju da su do sada itekako imali razumijevanje za dosadašnje nepoštivanje Zakona o novčanim podrškama zbog potrebe da Vlada FBiH prvenstveno sanira naslijeđena dugovanja. No, s obzirom na to da su dugovanja sanirana, poljoprivrednici smatraju da bi i Vlada FBiH konačno trebala početi poštivati zakonske odredbe vezane za izdvajanja za poljoprivredu.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.