DANI 1062 | 01.12.2018.

Alema Pendek

Piše: Alema Pendek

Koliko litar mlijeka vrijedi u bitcoinu?

e-pare

Još uvijek je to samo kocka

Koliko litar mlijeka vrijedi u bitcoinu?

Činjenica je da se vrijednost kriptovaluta nalazi u dugoročnom padu, ali ne bih se usudio prognozirati što će biti za godinu ili dvije, kaže Velimir Šonje, koji u ovom trenutku ne bi ulagao u virtuelni novac

Proteklih dana svijet finansija su skoro svakodnevno obasipale informacije o vrijednostima kriptovaluta poput bitcoina i njegovom padu, ali i prijedlozi poput onog direktorice Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde da bi centralne banke širom svijeta trebalo da razmisle o izdavanju digitalnih valuta.
Velimir Šonje, ekonomski analitičar i urednik portala Ekonomski lab, bio nam je prvi sagovornik sa kojim smo razgovarali o tome šta su to kriptovalute i kome one najviše koriste. Prema njegovim riječima, kriptovalutu nije moguće jednostavno definirati jer kriptovalute nemaju sva obilježja valuta, odnosno onoga što zovemo “novac”.

Dominacija

“Novac ima tri funkcije: služi kao spremište vrijednosti, sredstvo plaćanja i mjerilo vrijednosti. Kriptovalute nekim ljudima služe kao spremište vrijednosti - sredstvo ulaganja odnosno štednje - međutim, kao sredstvo plaćanja, služe samo sporadično. Kao mjerilo vrijednosti uopće ne služe nego kriptovalutama trebaju tradicionalne valute da bi uz pomoć njih iskazale svoju vrijednost. Tako možemo pratiti koliko bitcoin vrijedi u dolarima ili eurima, a nitko ne razmišlja obratno - koliko dolar ili litra mlijeka vrijedi u nekoj kriptovaluti.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.