DANI 1062 | 01.12.2018.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

BAROMETAR

BAROMETAR

BAROMETAR

DANI: U posljednje vrijeme svjedočimo zaoštravanju retorike protivnika trenutne vlasti u Srbiji i podržavaoca te vlasti, odnosno samog režima. Đorđe Martić, novinar poznat po huškanju na svoje kolege, objavio je tekst Psi su pušteni, u kojem brojne medije optužuje da su strani plaćenici. Da li je ovo pokazatelj straha vlasti pred probuđenim građanstvom?

JANKOVIĆ: Kamo sreće. Doduše, nazadna, kič-nacionalistička vlast se jedino buđenja građanstva plaši, ali u ovom momentu ona još nema razloga za paniku. Samo podlo viče “drš’te lopova”, kako bi uzbunila svet koji polako počinje da se interesuje šta se to u Srbiji dešava i u pometnji nastavila sa krađom. A građanstvo ponovo čeka intelektualce koji ili tihuju nad svojim poslovima ili se zadovoljavaju nadmetanjem u tome ko će ovo stanje elokventnije, oštrije, duhovitije ili beznadežnije opisati, ali se ustežu da podrže praktičnu politiku. Mnogi su podržali mene pre dve godine, nisam pobedio na predsedničkim izborima niti napravio čudo u mesecima posle toga i jedan deo njih se ohladio.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.