DANI 1062 | 01.12.2018.

Darko Omeragić

Piše: Darko Omeragić

Novac su našli: Dogodine kreće veliki investicioni ciklus

autoceste

Na ovo smo čekali pune četiri godine

Novac su našli: Dogodine kreće veliki investicioni ciklus

Najfriškiji ugovor koji su federalne vlasti potpisale s nekim izvođačem radova odnosi se na izgradnju Zeničke zaobilaznice - dionicu Donja Gračanica - Zenica sjever - tunel Zenica, a na proljeće naredne godine kreće gradnja prvih šest kilometara autoceste na koridoru 5c kroz RS - dionica od autoputa 9. januar Doboj - Banja Luka u pravcu Doboja

Nakon četiri slabe, gotovo nikakve građevinske godine, od 2019. gradilišta autocesta u BiH ponovo bi trebala biti aktivna u oba entiteta i to zahvaljujući stotinama miliona eura kredita od Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicijske banke, dogovoru o koncesiji s kineskima partnerima, grant sredstvima Evropske unije i novcu od akciza.
Ovo je za Dane potvrđeno iz više izvora, a prije svega iz javnih preduzeća Autoputevi Republike Srpske i Autoceste FBiH.
Da bi se u naredne četiri godine trebalo graditi više nego u prethodne četiri, tokom kojih su građevinci uglavnom završavali poslove iz prethodnih godina, jasno je bilo svakome ko je pratio dešavanja u 2017. i godini na izmaku, kada su ispregovarani krediti i potpisani ugovori s izvođačima radova na koridoru 5c koji će se jednog (lijepog) dana kroz našu zemlju protezati na više od 300 kilometara u pravcu sjever-jug, od Svilaja do Bijače. Od ideje o kraku 5c koji se nalazi na panevropskom koridoru prošle su decenije, a BiH se trenutno može pohvaliti sa dvjestotinjak kilometara autocesta i to 105 u Republici Srpskoj i 102 u FBiH.

Turcima skupa dionica

S obzirom na to da se u BiH putevi grade poprilično sporo, kada jednom svane i taj dan svečanog otvaranja kompletne autoceste na koridoru 5c jedno će biti sigurno - nijedna od političkih partija koje su se posljednjih decenija smjenjivale na vlasti zasluge za taj projekat neće moći pripisati samo sebi.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.