DANI 1062 | 01.12.2018.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Dodijeljene nagrade najboljim

01.12. - Glavni tekst 2 ipieniae peeos

Završen 12. međunarodni filmski festival Prvi kadar

Dodijeljene nagrade najboljim

Grand Prix za najbolji film 12. međunarodnog filmskog festivala Prvi kadar pripao je poljskom autoru Mareku Leščevskom za film Nuklearne sjenke. Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Rozi Hani Cigle iz Njemačke za dokumentarni film Porodični život.

Anatomija čuda

Za najbolji kratki igrani film u selekciji Kratke priče nagrađen je Pravi muškarac ne plače autora Lukasa Kastana, a za najbolji dokumentarni u selekciji U Fokusu Anatomija čuda autorice Alesandre Kalesije. Najbolji dokumentarni film u selekciji Ex yu u fokusu je Enkel autora Aleksandra Reljića, a najbolji kratki igrani film u selekciji Ex yu kratki ostvarenje Posljednji zapis Leonida Šejke, reditelja Zlatka Stojilovića.
Filmska klapa za najbolji studentski dokumentarni film u selekciji Novi pogledi dodijeljena je za film Obeleženi Jovana Dopuđa, a za najbolji studentski kratki igrani film u selekciji Ključ za film Aleksandre Odić Kineski zid.

Prvi kadriraj

Specijalne nagrade po odluci žirija pripale su kratkim dokumentarnim filmovima Kratki obiteljski film autora Igora Bezinovića i Isti reditelja Dejana Petrovića.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.