DANI 1061 | 02.11.2018.

Zinaida Đelilović

Piše: Zinaida Đelilović

Bebe se rađaju i iz zamrznutih embrija

zdravlje i tehnika

Jovana Markovski, molekularni biolog

Bebe se rađaju i iz zamrznutih embrija

Koliko će se embriona zamrznuti, određuje broj onih koji su preostali iz postupka vantjelesne oplodnje. Svaki par dobije različit broj oplođenih ćelija, koje se zatim razviju u embrione, pojašnjava Jovana Markovski. U Bosni i Hercegovini još smo daleko i od prava svih porodica da im država plati bestjelesnu oplodnju

Jovana Markovski, diplomirani biolog, molekularni biolog-master na poziciji junior embriologa u Specijalnoj ginekološkoj bolnici Genesis u Novom Sadu, za magazin Dani govori o značaju metode zamrzavanja polnih ćelija, poznatije kao krioprezervacija, te na koji način ta metoda može olakšati put do djeteta.

DANI: Kako zamrzavanje polnih ćelija i embriona olakšava put do potomstva?

MARKOVSKI: Parovi u Srbiji od 15. juna ove godine mogu o trošku države da sačuvaju svoje embrione metodama zamrzavanja, odnosno krioprezervacije, što će pojednostaviti svaki naredni postupak vantelesne oplodnje, te omogućiti da istom metodom pokušaju da dobiju i drugo dete. Parovi o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Srbije moći će da zamrznu šest embriona i čuvat će se na period od pet godina. Na teret redovnog zdravstvenog osiguranja biće omogućeno i zamrzavanje jajnih ćelija i spermatozoida.

Pored supružnika, vanbračnih partnera, novim Zakonom o biomedicinski potpomognutoj oplodnji pravo na zamrzavanje imat će i same žene, odnosno muškarci koji su upotrebu svojih polnih ćelija odložili zbog postojanja mogućnosti smanjenja ili gubitka reproduktivne funkcije, kao i maloletna lica. Srbija dobija i nacionalnu banku polnih ćelija i embriona.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.