DANI 1061 | 02.11.2018.

Piše:

Agonija čuda koje i nije čudo

upiremo prstom

Aluminij na izdisaju. Opet...

Agonija čuda koje i nije čudo

Ko je (o)pljačkao mostarski kombinat i da li je cilj raznih “dobavljača” koji su iz Mostara izvlačili pare bio Čović-dodikovska priprema za ulazak ruskog kapitala, posao je za policiju i tužilaštva, sanacioni plan morali bi napraviti vanjski stručnjaci, izlaz su i dokapitalizacija i racionalizacija i dirigirani stečaj, ali... Sve je to uzalud ako Aluminij ostane samo na proizvodnji sirovine

Teško da će problem Aluminija, koliko god javnost tako tumačila zaključke odlazeće Vlade Federacije, biti brzo riješen. Skeptici tvrde da će teško biti ispunjen i zahtjev Vlade da do polovine novembra uprava i Nadzorni odbor nađu “kredibilnu revizorsku kuću koja će izvršiti reviziju poslovanja”.
Vlada je za taj posao izdvojila 100.000 KM, još je milion izdvojen za tekuće poslovanje Aluminija, ali problemi koji muče Mostarce puno su kompleksniji i komplikovaniji. Naprosto, skeptici će se, slušajući odlazećeg premijera FBiH Fadila Novalića da je “vjerojatno rješenje naći dovoljno moćnog svjetskog igrača koji bi ušao u vlasništvo”, sjetiti da su prije tačno dvije godine Dani pisali upravo da - HDZBiH preko Elektroprivrede HZHB priprema Aluminij za dokapitalizaciju.
REKLI SU NAM TO tad ljudi iz udruženja malih dioničara, imali su čak i potencijalne dokapitalizatore povezane s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, međutim..
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.