DANI 1061 | 02.11.2018.

Zinaida Đelilović

Piše: Zinaida Đelilović

Misli lutaju. Onako. Prazne

u raljama kriminala

Djeca koja nisu osjetila djetinjstvo

Misli lutaju. Onako. Prazne

U filmu koji je nastao u sklopu UNICEF-ovog projekta Pravda za svako dijete štićenici doma u Orašju pričaju o svojoj prošlosti i planovima za budućnost. Psiholozi, profesori i ombudsmeni pojašnjavaju kako raditi i kako pomoći djeci u sukobu sa zakonom

“Ne vjerujem u novi početak. Ne mogu sebe zamisliti da nešto radim, da kopam kanale. Bilo bi me stid da me neko vidi da ja kopam kanal, ali nije me stid da me vide da kradem”, priča štićenik Odgojno-popravnog doma u Orašju u filmu koji je nastao u sklopu UNICEF-ovog projekta Pravda za svako dijete, koji podržavaju vlada Švicarske i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA). Film još nije javno objavljen, a ustupili su nam ga iz UNICEF-a.

Al’ je dug ovaj dan

Njegova priča glasi: Majka ga je napustila kada je imao dvije godina. Ostavila ga je u kolicima, ispod jedne bandere, nakon čega je smješten u Dom za nezbrinutu djecu, gdje je bio do osme godine. Vrijeme od osme do 17.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.