DANI 1061 | 02.11.2018.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

MBS se neće izvući?

svijet

Drama u konzulatu: Dva osnovna pitanja još čekaju odgovor

MBS se neće izvući?

Procjene su da princ Muhamed bin Salman već sad više nije nasljednik saudijskog prijestola, ali da će to biti ozvaničeno tek kad se slegne prašina oko brutalne likvidacije novinara Džemala Kašogija

Procesi teku, pa u trenutku kad moramo završavati ove Dane, još nema jasnog odgovora na osnovna pitanja - zašto. I to na najmanje dva. Zašto je uopšte u turskoj ubijen saudijski novinar Džemal Kašogi (Jamal Khasoggi) i zašto se cijeli svijet toliko glasno digao tražeći da ubicama bude presuđeno.
Šta se desilo, otprilike se zna. Kašogi, disident koji je pisao za Washington Post, 2. oktobra je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu da uzme dokumente koji su mu trebali za ženidbu s Turkinjom Hatidžom Čengiz (Hatice Cengiz) i tamo je ubijen. Surovo, brutalno, to su, prema nalazima turskih istražitelja, uradili saudijski obavještajci, vojnici i policajci, njih 15 koji su iz Rijada došli samo da to obave.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.