DANI 1061 | 02.11.2018.

Daniel Omeragić

Piše: Daniel Omeragić

A kada zapne, Vučić zove NATO u pomoć

svi fol neutralni

Situacija se mijenja iz časa u čas

A kada zapne, Vučić zove NATO u pomoć

Međunarodna terenska vježba upravljanja posljedicama vanrednih situacija Srbija 2018, izvedena od 8. do 11. oktobra u Mladenovcu, Sopotu i Aranđelovcu, u organizaciji MUP-a Srbije i EADRCC-a, učvrstila je partnerstvo Beograda i Alijanse

Prošlost ne možemo da zaboravimo, ali možemo da idemo dalje u budućnost. Ove riječi generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, izgovorene 8. oktobra u Mladenovcu, gdje je zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem otvorio Međunarodnu terensku vježbu upravljanja posljedicama vanrednih situacija Srbija 2018, najbolje odslikavaju današnje odnose Sjevernoatlantskog saveza i našeg istočnog susjeda.
Stoltenberg je naglasio da partnerstvo donosi korist i Srbiji i NATO-u. Podsjetio je na sve zajedničke programe koji su obavljeni u prošlosti, poput uništavanja mina i viška naoružanja, prekvalifikaciju viška vojnog kadra i drugo, te ponovio da je NATO posvećen sigurnom okruženju za sve na Kosovu, uključujući i Srbe, i da je dijalog Beograda i Prištine najbolji okvir za pronalaženje rješenja za sve zajednice.

Žal za žrtvama

Generalni sekretar Alijanse je rekao da je NATO svuda na zapadnom Balkanu posvećen miru i stabilnosti i da su zemlje članice NATO-a veliki investitori koji doprinose privrednom rastu Srbije. Nije zaboravio da podsjeti i na rane iz prošlosti.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.