DANI 1061 | 02.11.2018.

Ahmed Bosnić ahmed@bosnic.com

Piše: Ahmed Bosnić ahmed@bosnic.com

Fantomi nebeske zemlje

putopis

Svijet na mom dlanu: TIBET

Fantomi nebeske zemlje

Sve do potkraj prošlog stoljeća Tibet se s pravom nazivao nebeskom i zabranjenom zemljom, koja u tajanstvenim odajama usamljenih mističnih lamaserija razbacanih po nepristupačnim planinskim vrhovima Himalaja, skriva nebrojene tajne. Postojala su i brojna svjedočanstva o tome, a u to se uvjerio i naš saradnik, sarajevski istraživač i putopisac Ahmed Bosnić

Bože, da li to počinjem da ludim?!

Ova užasna misao prosvrdlala mi je mozak poput sječiva, izazivajući u meni neko čudno raspoloženje nelagode i straha. Nije bilo sumnje: ispred mene, u dubini mračne knjižnice tibetanske lamaserije (samostan), sasvim desno od goleme “thanke” (umjetnički rad na platnu sa motivima iz budističke mitologije), na kojoj se odslikavala prekrasna Mandala, pored teške zavjese od jakove kostrijeti, koja je prekrivala džinovske stalaže sa prastarim knjigama i uredno složenim listinama od rižinog papira, jedva da se nazirala prozračna sjenka, ne vrsta duhovne spodobe, u dugoj monaškoj mantiji, koja me laganim pokretima desne ruke pozivala da priđem.
Odjednom sam zanemario činjenicu da zajedno sa prijateljima, članovima Prve YU ekspedicije, stojim ispred našeg domaćina lame Tosinga Ginsa, duhovnog poglavara tibetanske lamaserije Sakija (Sakya) i da nam on upravo objašnjava mudrosti tibetanskog misticizma i vrijednosti zagonetnih zapisa, mantri, mandala, kronika i knjiga, koje se čuvaju u ovdašnjoj biblioteci, svojevrsnoj riznici duhovne memorije zemlje za koju bi se moglo reći da se prostire i na nebu i na zemlji. Zaboravio sam tog trenutka na sve i kao omamljen krenuo prema fantomskoj sjenci.
Nisam se plašio, mada sam o tulpama (duhovni pratioci) u prošlosti slušao uzbudljive priče. Mnoge tulpe o kojima sam čitao u rijetkim pisanim bilješkama i svjedočanstvima, bile su najčešće dobričine, krotke i ponizne, vjerne i poslušne. Bilo je, doduše, i onih srditih o kojima često svjedoče tibetanski mistici - koji su se, nakon izvjesnog vremena, preobražavali u neukrotive izvore zlobe, pakosti i nasilja.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.