DANI 1061 | 02.11.2018.

Maja Abadžija

Piše: Maja Abadžija

Etnički ključ zatvara sve

politika i kultura

Osporavanje sadake za kulturu

Etnički ključ zatvara sve

Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a osporilo je dodjelu sredstava iz klirinškog duga za institucije kulture, među njima i one koje još od završetka rata čekaju utvrđivanje pravnog statusa. Sa rukovodiocima razgovaramo o etničkim trvenjima u domenu kulture

U vrijeme predizborne kampanje, a posebno na njenom vrhuncu, rijetko koja vijest može zasjeniti stranačka obećanja i međusobna prepucavanja. Očekivati da vijest iz kulture u tim danima bljesne je naprosto naivno. Tako ni saopštenje Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske nije privuklo veću pažnju medija iako u njemu stoji nekoliko zapaljivih, a spornih elemenata, kao što je sintagma “nezakonita dodjela sredstava”, tvrdnja da “ne postoje institucije BiH”, te procjena da je na djelu “protivustavno favoriziranje institucija kulture koje i teritorijalno i administrativno pripadaju Federaciji BiH, odnosno Kantonu Sarajevo”.
Evo o čemu se radi: Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a osporilo je odluku Vijeća ministara BiH, u ime kojeg je ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović potpisao ugovore o dodjeli sredstava za sufinansiranje projekata s predstavnicima Zemaljskog muzeja BiH (500.000 KM), Historijskog muzeja BiH (250.000 KM), Olimpijskog muzeja u Sarajevu (250.000 KM), te Arhiva BiH (100.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.