DANI 1061 | 02.11.2018.

Tekst i foto: Miren Aljić

Piše: Tekst i foto: Miren Aljić

Kamenicama u pastelna srca

pljačke

Koliko vrijede sjeverni prozori Muzeja istočne Bosne

Kamenicama u pastelna srca

Kontinuirano uništavanje i krađa nacionalnog blaga i kulturne baštine u BiH problem je koji institucije vlasti mirno posmatraju. Rijetke vaninstitucionalne organizacije, čiji je rad vrijedan klanjanja, dosegle su svoj maksimum u očuvanju blaga, ali bez ozbiljnijeg angažmana cijelog društva, čini se da je ono osuđeno na propast

Kulturna baština i nacionalno blago Bosne i Hercegovine sistematski se zapostavljaju i uništavaju. Uništavaju se nekropole stećaka, arheološka nalazišta, svakodnevno se ugrožavaju neprocjenjiva umjetnička djela i druga kulturna dobra smještena u memljivim depoima i neprikladnim kancelarijama u muzejima širom BiH. Ono što se ne uništava, meta je lopova, kradu se ostaci sa arheoloških iskopina, dijelovi stećaka, kradu se umjetnička djela proglašena nacionalnim spomenicima, a sve to zbog toga što država i državnici previše okupirani sobom i nacionalnim interesima ne čine ništa da spriječe to uništavanje i ubijanje identiteta.
Jedan od posljednjih incidenata, u kojem, istina, nije došlo do oštećivanja vrijednih umjetničkih djela, ali je direktna posljedica nebrige nadležnih vlasti, desio se u Tuzli u Muzeju istočne Bosne. Vandali, po svemu sudeći djeca iz komšiluka (vandali u nastajanju?), koja su našem novinaru dok je radio reportažu dobacivala “je l’ to slikaš što smo porazbijali”, uništila su tuce stakala na sjevernoj strani ionako ruševne zgrade muzeja.
TEK PUKA SREĆA spasila je na desetine umjetničkih djela Dragiše Trifkovića, Ismeta Mujezinovića, Meme Derviševića, Đorđa Mihailovića, Adele Behr i brojnih drugih od uništenja. Djela ovih velikih majstora smještena su najvećim dijelom upravo u prostorijama na sjevernoj strani zgrade, na podovima, skulpture čak nisu ni u kutijama, nego su naslagane poput kuglačkih čunjeva samo čekajući kamen da ih sve zauvijek sravni sa tlom; slike su uspravno poredane jedna uz drugu i naslonjene na zidove, čekajući tek jedan oveći kamen da o jednom trošku probije kroz njihova pastelna srca.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.