DANI 1061 | 02.11.2018.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Ni vjetar nije čist

moderna X

Nova istraživanja na Harvardu

Ni vjetar nije čist

Vjetroelektrane, koje su stvorene kao alternativa fosilnim gorivima, ipak pridonose klimatskim promjenama zbog načina na koji preraspoređuju toplinu i vlagu u atmosferi, navodi se u istraživanju čiji su rezultati objavljeni početkom oktobra u časopisu Joule. Naučnici sa Harvarda utvrdili su da bi snabdijevanje strujom SAD-a vjetroelektranama dovelo do porasta temperature od 0,54 stupnja Celzija na lokacijama na kojima su elektrane smještene, a za 0,24 stupnja širom SAD-a.
“Vjetar je bolji od uglja po svakom ekološkom kriteriju, ali to ne znači da je njegov utjecaj zanemariv”, kaže autor studije David Keith.
Za poređenje - prosječna globalna temperatura porasla je za oko jedan stupanj od kraja 19. stoljeća. Pariški klimatski sporazum poziva zemlje da ograniče porast temperature na ne više od 1,5 do dva stupnja Celzija kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice po okoliš.
Već su ranije provedena istraživanja koja su proučavala utjecaj vjetroelektrana na klimatske promjene.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.