DANI 1061 | 02.11.2018.

Vildana Selimbegović

Piše: Vildana Selimbegović

Smrt fašizmu, sloboda narodu!

jubileji

Sedam i po decenija ZAVNOBiH-a

Smrt fašizmu, sloboda narodu!

Čudo je taj ZAVNOBiH: u samo nekoliko redova ispisao je više negoli sve partijske brošure podijeljene uoči posljednjih izbora. I kako to da kažem a da ne budem shvaćena pogrešno - nije toliko važno ko je pobijedio, koliko je važno da mi, koji smo ostali ovdje, zajednički istrajavamo na stvarnim i ljudskim vrijednostima

Slutim da će ovaj moj tekst - iako po uredničkom zadatku (pre)ozbiljna priča, dakle podsjećanje na velike vrijednosti ZAVNOBiH-a - zazvučati odveć lično, no usuđujem se rizikovati, a evo zašto: društvo u kome danas živimo izgubilo je baš svaki odnos prema vrijednostima i zato hoću da ispričam vlastitu priču i objasnim u kakvoj smo vezi ja i ZAVNOBiH. Pravo govoreći, i sebe sam iznenadila kada sam nedavno bez časa dvoumljenja prihvatila poziv Raifa Dizdarevića da se u ime Oslobođenja uključim u rad odbora za obilježavanje 75. godišnjice ovog važnog događaja. Mislim da je i drug Raif bio zatečen brzinom moga odgovora.

Taoci nezajažljivih

A zapravo, tog sam dana bila ljuta, očajna, frustrirana: izborna kampanja bližila se kraju - podvale, prljavštine, prijetnje, uvrede, zveket oružja, a u pozadini svega toga beskrupulozna otimačina za vlast. U redakciji smo licitirali koliko će trebati sati nakon 7. oktobra da domaće kavgadžije zaborave međusobnu razmjenu baražnih pljuvanja i da počnu - u miru i tišini - slagati kockice budućih tenderskih i inih komisija.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.